Az elmúlt 10 évben több mint 200 hajóklíma beépítést végeztünk, a legkülönbözőbb hajótípusokon. Elsősorban az európai tömeggyártásban készülő hajókba építettünk rendszereket, de volt szerencsénk néhány egyedi építésű hajóhoz is. Sajnos nem mindíg van időnk (és jut eszünkbe) dokumentálni a beépítéseket, de néhány beépítésből szeretnénk néhányat alábbiakban bemutatni.

JEANNEAU SUN ODYSSEY 389

2020-ban egy Horvátországi charter cég megbízását teljesítettük egy SSC13 klímakészülék beszerelésével. A feladat egyszerű világos volt, a hajó szalonját és az orrkabinjának hűtését kell megoldanunk. A klímakészülék a hajó szalonban kapott helyet ami 1db kifúvóval teljes komfortérzetet biztosít a hajóban. Az orrkabin hűtéséről 1 befúvó gondoskodik.
 

DUFOUR GRAND LARGE 460

A Dufour 460 egy igazán impozáns vitorláshajó,  amibe összesen 3 db MBC MARINE Self Contained klímakészüléket szereltünk.
Mivel ez egy 3 kabinos tulajdonosi változat, így az orrkabin egy önálló 10000BTU teljesítményű készülékkel szolgálja el az ott tartózkodók kényelmét 1 kifúvóval.

A szalonban egy SSC13 klímakészülék került, ami 1db kifúvóval még a legnagyobb nyári kánikulában is tökéletesen ellátja feladatát.

A hátsó kabinok komfortjáról egy 10000 BTU teljesítményű berendezés gondoskodik. 
A hajó hűtési teljesítménye összesen 33000BTU, ami egy ekkora hajó esetében a meximális komfort elérése érdekében szükséges is.

JEANNEAU sun odyssey 36

A Jeanneau 36i nagyon elterjedt hajótípus a Balatonon, így ez a hajó számunkra egy jól ismert típus. A szalon és az orrkabin klimatizálására kaptunk megbízást, melyet egy SSC13 klímakészülék beépítésével teljesítettünk. A szerelés mindösszesen 1 napot vett igénybe. 

JEANNEAU SUN ODYSSEY 42 DS

Erről a gyönyörű hajóról már csak a légkondicionált berendezés hiányzott, melynek beépítésével a tulajdonos cégünket tisztelte meg!
A több lehetséges rendszer közül végül az IZY16 készülék bizonyult a legjobb választásnak. A szalont 2 befúvórács segítségével tudjuk hűteni, míg az achter kabinban 1 teakfa befúvórács biztosítja a kívánt hőmérséklet elérését.

JEANNEAU SUN ODYSSEY 39DS

Nem volt teljesen ismeretlen ez a hajótípus számunkra, hiszen a DS sorozat 42-es változatát már klimatizáltunk a tavalyi év során. Ennek a beépítésnek az érdekessége az, hogy nem egy teljesen új rendszer kiépítésére kérték fel cégünket, hanem a meglévő gyári klímaberendezés helyett, (12000BTU) a hajó méreteihez megfelelő berendezés telepítése, a meglevő rendszer cseréje volt a feladatunk. A gyári berendezés helyére egy 16000BTU teljesítményű BB split rendszer került, ami immár biztosítja a hajó mindhárom helységének megfelelő hűtését.

BAVARIA 36 CRUISER

Lehetséges egy 36 lábas 3 kabinos hajó összes kabinját hűteni és fűteni egyetlen készülékkel méghozzá elérhető áron?” Hangzott el a kérdés ügyfelünktől.Természetesen igen, bár a Bavaria 36 Cruiser padozatának méretei nem kedveztek a feladat megvalósításának. A hajó mindhárom kabinjának hűtéséhez, fűtéséhez legalább 13.000BTU hűtési teljesítmény szükséges, ezért az SSC13 self-contained rendszer bizonyult az ideális megoldásnak. A rendszer 4 kifúvója minden kabinban biztosítja a kellemes hőmérsékletet. A berendezés vízpumpája a motortérben kapott helyet, így minimalizáltuk a zajkibocsájtást.